Menu List
MENU
Velkommen
Mogens M. Uhrenholt
Esther Elisabeth Uhrenholt
Konkursen
Eline M. Uhrenholt
Parrets breve
Thellefsine Uhrenholt
Niels Marinus Rahbeck
Øvrigt persongalleri
Selvbiografier
Statistik fra Shellem
Kirkerne i Shellem
Sygdommen
Gravene i Shellem og Numan
Geværet
Konferencerne i Numan
Mindestenen i Westby
FILM - Shellem 1919
FILM - Dr Mogens Uhrenholt
FILM - Torbens Amna-besøg
FILM - Numan 2006
FILM - Centenary Lecture 2018
Tidslinje
Kort
Litteratur
Presse
Links
Tak til
English summary
Book et foredrag
Kontakt

 

 


Velkommen til en fortælling
langt ud over det sædvanlige!

Hvad får en helt almindelig, gennemsnitlig landmandssøn fra Aalborg til under Første Verdenskrig at rejse til et kulturelt, sprogligt, religiøst og politisk væsensforskelligt malariaområde i det nordøstlige Nigeria? - Og hvorfor tog hans første kone ikke med, men hans anden?


Medrivende foredrag og levende fortælling om en af dansk missions pionerer.  Baseret på adskillige undersøgelsesrejser i Nigeria og 100-vis af timers research i danske og udenlandske arkiver.


 

- En vild fortælling om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv ...
... og ikke mindst den vilde, intense jagt på historien på tværs af tre kontinenter og 120 år!

 

En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv er blot nogle af ingredienserne i fortællingen, der nu i mere end 13 år har fyldt meget af mit liv.

På hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har jeg, siden mit første besøg i Nigeria i 2006, jagtet historien om lægemissionæren Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg, der under Første Verdenskrig rejste til Nigeria som en af de første missionærer i det, der dengang hed Dansk Forenet Sudan Mission, i dag Mission Afrika.

- Min interesse blev for alvor vagt en tirsdag sidst i november 2006, da jeg for anden gang besøgte Nigeria. Sammen med et hold elever fra Horne Efterskoles rejse- og kulturlinje sad min kollega og jeg på stenbænkene langs væggen i den lille, runde St. John's Church. Ved det primitive alter stod den lutherske ærkebiskops kone, Kaja Babba og fortalte om kirkens historie. Og så kom startskuddet til de mange års intense forskning:
- Det var Dr. Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup, der byggede kirken i 1916. Mon han er i familie med dig, Torben, lød ærkebiskoppens kones nysgerrige spørgsmål til min kollega. Torben, der rigtigbnok hedder Uhrenholt til efternavn, afviste umiddelbart, men overvejede alligevel muligheden for, at han her var stødt ind nogle af i sine forfædre - på hundrede års afstand og mere end 4.000 kilometer hjemmefra, vel at mærke.

Og jo, Mogens Uhrenholt er såmænd min nu tidligere kollages bedstefars fætter. Det fælles link er altså Torbens tipoldefar, men det er ikke omdrejningspunktet i det spændende foredrag. - Det er derimod fortællingen om Mogens og Eline, der af hver deres smertelige årsager valgte at forberede sig i adskillige år, inden de under Første Verdenskrig rejste gennem minefyldt farvand til et fremmed kontinent, hvor de hverken kendte kulturen, sproget eller klimaet. Forud gik mere end 10 års ihærdig uddannelse og stædige forberedelser. Og tabet af både kone og børn ...

Jeg har siden rejst i Nigeria adskillige gange - senest i november 2018, forbindelse med 100-året for åbningen af missionsstationen i Shellem; inviteret af Den Lutherske Kirke i Nigeria til at holde mit foredrag. Jeg har ligeledes flere gange besøgt Rigsarkivets dybe gemmer for at finde facetterne i det store drama. 

'Manden, konen og missionen' består således af lige dele sprudlende historiefortælling med lyd, billeder og video, et gammelt gevær, en homøopatisk dyrlægebog, en mængde friske pust fra Afrika og masser af inspiration til selv at gå i gang med at slægtsforske, men størst af alt: Fortællingen om to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv.

Sidst opdateret 28. juli 2021, kl. 09:18


Hans Wendelboe Bøcher
Kringelhøjvej 7, Horne
DK9850 Hirtshals
tlf. +45 2515 2436
mail@hanswendelboe.dk

Bookmark and Share
 

Foto: Philip Christoffersen

NÆSTE FOREDRAG:

7. oktober 2021 kl. 19:30
Mission Afrika
Efterårshøjskole på Virksund Kursuscenter
Livøvej 5, 7840 Højslev
(lukket arrangement)

 
SÅDAN SÅ THELLEFSINE
OG ESTHER ELISABETH UD

Gammelt familiportræt dukket
op, men noget er galt ... 


PROJEKT TILBAGELEVERING ER KRONEN PÅ VÆRKET
Hans Wenddelboe vil give dem fortællingen tilbage


KONKURSEN I 1902 ÆNDREDE MOGENS' VERDEN
165.000 kg kaffe gjorde det grumme udslag


90 ÅR GAMMEL FILM FRA
SHELLEM DUKKET OP

Se Elines enesteående levende billeder af byggeriet i ShellemHØR DET HELE LEVENDE
FORTALT I ORD OG BILLEDER

Book et spændende multimedie-
foredrag om Mogens og Eline

 

 

Denne side administreres med SmartCMS ® 2008-2021